Setmana del Govern Obert

La setmana del 17 al 21 de maig va tenir lloc l'Open Gov Week o Setmana del Govern Obert. Podeu accedir als materials de bona part de les iniciatives que es van dur a terme.

La Diputació de Barcelona participa, a través de la Xarxa de Governs Transparents en la membresia de Catalunya de la OGP (Open Government Partnership) o l'Aliança Mundial de Governs Oberts. 

L'Aliança Mundial de Governs Oberts té per objectiu fomentar la participació ciutadana en la configuració de les polítiques que afecten les seves vides.

Com a part d’aquest compromís, la Diputació de Barcelona ha participat en la Setmana del Govern Obert  que va tenir lloc del 17 al 21 de maig, en la que es concentren formacions, accions divulgatives, i altres esdeveniments planificats per la ciutadania, la societat civil i els governs.

Durant aquesta setmana, el Gabinet d’Innovació Digital va reactivar la Comunitat de Transparència i Govern Obert governobert.diba.cat amb un gran nombre de recursos sobre transparència o bon govern. També durant aquesta setmana va tenir lloc el taller Gestió de la transparència: dit i fet. 
Per últim, s’ha participat en iniciatives impulsades per la Generalitat a través de la Secretaria de Transparència i Govern Obert, com la participació en Àgora (l’entorn per a cocrear conjuntament amb la ciutadania i els agents socials el pla d’acció de la participació de Catalunya a l’OGP) o el vídeo Ser transparent i no morir en l’intent, un vídeo recurs sobre l'accés a la informació pública en clau d'humor: http://governobert.gencat.cat/ca/detalls/noticia/Nova-Noticia-01141

Què és l'Aliança Mundial de Governs Oberts?

És una iniciativa multilateral, de la qual Catalunya en forma part des del 2020, que intenta assegurar compromisos concrets de governs nacionals i subnacionals per promoure el govern obert, donar més poder als ciutadans, lluitar contra la corrupció i emprar noves tecnologies per enfortir la governança. D'acord amb el seu esperit multisectorial, l'OGP és supervisada per un comitè que inclou representants de governs i organitzacions de la societat civil.

La incorporació de Catalunya a l’OGP que va comptar amb un gran suport d’institucions i entitats ciutadanes, comporta l’elaboració d’un Pla d’Acció OGP de forma cocreada entre administracions públiques i societat civil. Aquest Pla d’Acció estarà format per diversos compromisos concrets en matèria de govern obert i que hauran de ser aplicats per les administracions catalanes (Generalitat i administració local) durant els propers anys.

La Diputació de Barcelona hi participa a través de la Xarxa de Governs Transparents.

Per a l’elaboració d’aquest Pla d’Acció, s’ha constituït recentment l’Àgora de Govern Obert i es va obrir una fase de consulta ciutadana per proposar i validar els eixos que serviran per definir els grups de treball en el marc dels quals es concretaran els futurs compromisos del Pla d'Acció OGP.